woensdag 12 januari 2011

vegan choco cookies en soyamelk toetje:P!

Hey,
Je moet er van profiteren als je een eigen keukentje hebt. Dus heb ik vanmorgen (ik had heel weinig college en heb alles ver opgeruimd hoor!) lekker zitten bakken en koken. Ik had ook gewoon zin een zoetigheid trouwens... Zou niet moeten natuurlijk, maar ja:P.

Ik heb twee nieuwe kookboeken van de kerst: vegan cookies invade your cookie yar en the joy of vegan baking. Vegan cookies invade your cookie yar is van dezelfde schrijvers als vegan cupcakes take over the world een geweldig boek waar ik al heel veel gebruik van heb gemaakt! Iedereen, ook vlees-eters vinden de cakejes altijd heerlijk. Dus ik had een goede reden ook het koekjesboek te vragen :)!


Ik heb vandaag het eerste recept uit het koekjesboek uitgeprobeerd, chocolate chip cookies. Enerzijds omdat ik ook weer niet hele veel tijd had en deze niet zo heel ingewikkeld waren en anderzijds omdat ik hiervoor gewoon alle ingredienten in huis had:) en ik moet zegggen ze zijn heerlijk! Ik heb ze zoveel mogelijk met biologische ingredienten gemaakt dus ze zijn ook nog behoorlijk duurzaam!
(Als iemand in de buurt is mag hij komen proeven!)
Ik wil binnenkort ook andere recepten gaan proberen met name van uitroldeeg want ik hem zo'n schattige uitstekertjes van de ikea!!! (egel, beer, vos, eekhoorn, hertje enz. Maar dan moeten eerst de choco cookies op zijn want in ej enetje krijg je geen kilo's koekjes op!


En omdat morgen mij moeder komt en zij heel erg van rijsttoetjes houdt maar deze normaal niet mag eten eigenlijk vanwege haar lactoseintolerantie en gevoeligheid voor teveel melk heb ik vanillenoedelpudding gemaakt gebaseerd op het ricepudding recept uit "The joy of vegan baking". Eigenlijk wilde ik ook rijdtpudding maken maar de rijst bleek op... en ik had geen zin om naar de winkel te gaan.
Dus ik heb het maar aangepast naar het "Duitse milchnudeln" idee! Het is prima gelukt maar het nieuwe gasfornuis op mijn kamer heeft hele grote vlammen dus dat is wel even wennen.


Nu nog eens even bedenken wat is vanavond ga koken. Ik denk iets van coucous met tomaat en linzen. Ik heb ook nog zoete bataat maar ik denk dat ik dan teveel krijg aangezien het voor 1 dag in mijn eentje is. Gisteren en eergistern heb ik trouwens pizza gemaakt van verse ah bodems met champignons, kruiden en cheezly mozarella, hmmmm! En daarbij heerlijke veldsla! Het is alleen jammer dat die cheezly zoveel is voor 1 persoon. Op internet zag ik dat mensen het invroren en dat het dan zijn smaak behield. Dat heb ik nu dus ook maar eens geprobeerd anders wordt het wel een erg duur en niet duurzaam grapje.

Ik ben aan het proberen zo veganistisch mogelijk te eten op mijn eigen kamer. Buitenshuis zal het zeker niet altijd lukken, bij mijn ouders blijf ik ook gewoon vegetarisch eten en er zal op mijn kamer ook wel eens wat tussendoor glippen maar ik voel me er prettig bij op deze manier. Te extreem maakt je leven alleen maar lastig en zorgt ervoor dat er veel wordt weggegooid (is ook weer meer dierenleed) en je maakt het anderen ook alleen maar lastig iets wat ik helemaal niet wil... Zo voelde ik me ontzettend schuldig toen een vriendin van mijn moeder champignonragout speciaal voor mij had gekocht en ik vlees rook en het mijn vader liet proeven en het idd champgnonVLEESragout was en ik dus blij was dat ik het nog niet gegeten had. Ik heb liever dat ze dan niks speciaal kopen, ik verhonger heus niet en het is mijn eigen keuze dat ik sommige dingen niet eet. Ik vind het logisch dat anderen moeilijk rekening mee kunnen hoiuden en niet begrijpen wat ik wel en niet eet en dat bijvoorbeeld champignonragout net zo goed vlees kan bevatten. Al vind ik het wel vreemd als oma voor de derde keer vraagt of ik wel kip en vis eet.
Buitenshuis eet ik wel strict vegetarisch waarbij ik wellicht hoogstens een keer een beetje kaas met dierlijk stremsel eet.
Andere mensen ga ik ook niet bekeren omdat het ieders eigen keuze is wat hij of zij wel of niet eet. Alhoewel ik wel afentoe probeer mijn moeder meer biologisch vlees te laten kopen voor mij vader. Als iemand vraagt waarom ik vegetarisch eet leg ik wel uit wat voor mij de redenen zijn zonder eromheen te draaien en ook waarom ik niet graag eieren gebruik bijvoorbeeld. Zo weet echt niet iedereen dat ook bij biologische eieren de haantjes versnipperd worden....

Met wol en vilt heb ik het ook nog afentoe moeilijk omdat helaas niet van alles zo makkelijk een goede vervanger te krijgen is net als van rare maten schoenen. Ik heb het idee dat alle beetjes toch helpen en zolang ik me zelf er goed bij voel lijkt het me prima!

Bij mijn studie geneeskunde weet bijna niemand dat ik vegetarisch eet, ze vinden het daar ook zeer vreemd. Hoewel het niet ongezond is, meestal zelfs gezonder omdat vegetariers vaak meer groente eten en een lager cholesterol hebben en volgens onderzoeken langer leven. Je moet wel zorgen natuurlijk dat je genoeg b12 binnen krijgt aangezien dat echt alleen in dierlijke producten zit tegenwoordig (als vegetarier die veel melk en eieren gebruikt zou je genoeg binnen moeten krijgen als je geen opnamestoornis hebt). Ik drink dagelijks vruchtensap met genoeg b12 toegevoegd en neem afentoe een extra tabletje. Ook is het wel handig om op ijzer-inname te letten zeker als vrouw maar dat geldt Viavia hoorde ik van iemand die jaren dacht dat ze ms terwijl ze een b12 tekort had. Het is ook wel handig om een beetje op je ijzer te leteen zeker als vrouw maar dat geldt ook voor niet-vegetariers in feite. Het is wel handig om iets met vitamine c te combineren met je maaltijd die ijzer bevat zodat het plantaardige ijzer beter wordt opgenomen. Verder kun je alles uit plantaardige voeding halen. Als vegetarier zul je echter altijd eerder de vraag krijgen of het wel gezond is en of je wel vitamines bijslikt dan een vlees-eter (die bijvoorbeeld bijna geen groente en veel fastfood eet) wat dus eigenlijk heel vreemd is.
Groetjes!

2 opmerkingen:

  1. Hi Cloudybutterfly,
    Ik zag dat je mij gelinkt had en kom dus even kijken. Wat goed dat je aan het overstappen bent op een vegan dieet! Echt heel knap, zeker als er vanuit je omgeving weinig begrip is.

    Toen ik net vegan werd dacht ik er ook zo over als jij. Ik heb heel lang niet eens durven zeggen dat ik veganist ben, uit angst dat mensen op me neer zouden kijken (om dingen niet te hoeven eten verzon ik smoesjes). Dat is met de jaren veranderd en gegroeid en nu ben ik er trots op dat dieren voor mij niet gebruikt hoeven te worden.

    Ik vond trouwens ook altijd dat mensen zelf moeten weten wat ze eten. En dat vind ik nog steeds. Maar het valt me steeds vaker op, wat jij ook al schrijft, dat mensen er gewoon zo weinig van weten (goh, moet een koe écht écht zwanger worden om melk te geven??). Door hen alleen al bewust te maken van wat ze nou eigenlijk in hun mond stoppen, gaan ze vanzelf andere keuzes maken. Duurt soms wel lang, heb nu pas na 3 jaar succes bij een vriendin. Maar beter laat dan nooit ;)

    Hee, succes met je transitie meid (denk ik?), je hebt in elk geval zeer fijne kookboeken. Ik ontdekte pas na 1,5 jaar dat ik ook vegan gebak kon maken..... Haha. Als je nog ergens vragen over hebt kan je me altijd benaderen! Ik help je er graag bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Chantal,
    Dankje voor je leuke reactie!

    Ik kwam je blog tegen en vond hem erg leuk om te lezen en dat er hele leuke handige recepten opstonden waarvan ik er zeker binnenkort ga uitproberen!

    Ik ken met name via het universitair milieu platform waar ik 1 van de coördinatoren ben een aantal veganisten waardoor ik ook al wat meer wist wat er mogelijk is qua vegan koken en dat er zo’n leuke kookboeken zijn!

    Sowieso ben ik sinds ik 3,5 jaar geleden vegetariër ben geworden al bezig geweest met minderen qua melk en eieren. Soyamelk is trouwens ook al lang ingeburgerd bij mijn ouders aangezien mijn moeder lactose-intolerantie heeft:)!

    Bij geneeskunde (mijn studie) is het echter nog niet zo gewoon. Bij de intro waren er 3 vegetariërs op de dik 300 studenten en zo kreeg je bvb bij een studentenvereniging nadat iedereen klaar was met eten van doner kebab en we bijna moesten gaan een kaassoufle.. Maar goed vandaag is tijdens college weer eens opgemerkt dat mensen te veel vlees aten en dat dat niet gezond was:) Nog een goede reden om plantaardig te eten, net als dieren, milieu en voedselverdeling!

    Fijn dat ik met vragen bij je terecht kan!

    Heel veel groetjes en succes met koken en je blog Claudia

    BeantwoordenVerwijderen